Permitterad? Lär dig att programmera!

Publicerad av Yohanna Bredén den apr 6 2020

rich-tervet-q2GNdFmhxx4-unsplash

<body>

Är du i karantän? Är du permitterad? Är du bara nyfiken på hur det egentligen fungerar med programmering och att koda? Ta tillfället i akt att lära dig! Jag som skriver har kommit på mig själv med att vara otroligt nyfiken vad alla saker <i>egentligen</i> betyder när man programmerar. Och hur ser ett programmeringsspråk ut? I skolan får man lära sig programmering numera och någonstans känns det både klokt och roligt att allmänbilda sig mer inom ämnet.

 

<!--Är programmering allmänbildning?-->

Men innan vi hoppar in på hur du kan lära dig koda så tänkte jag resonera lite kring varför det är så intressant. Med tanke på digitaliseringen och att samhället allt mer blir digitalt, så blir vi också än mer beroende av den typen av tjänster. Samtidigt så är programmering lika individuellt som personen som kodar. Det finns ofta möjlighet till egna tolkningar och egna lösningar, vilket alla påverkar användarvänligheten och funktionerna.

 

Men oavsett hur koden är skriven och med vems infallsvinkel så kommer vi inte ifrån det faktum att mer och mer av samhället består av kod. Skulle jag inte har några tekniska verktyg som t ex mobil eller dator så skulle jag inte kunna betala mina räkningar, läsa mina myndighetsbrev eller deklarera tidigt för att få min skatteåterbäring extra tidigt. Har man då lite koll på hur programmering fungerar, hur den är uppbyggd och hur en kodsträng ser ut så har man större förståelse för var samhället är, och var vi är på väg.

 

<H2>Tjejer kodar, börja du med </H2>

Var ska man börja för att lära sig mer då? Det finns ett initiativ som heter Tjejer Kodar <p>och det hittar ni <a href="www.tjejerkodar.se">HÄR!</a>.</p>. Syftet är att inspirera fler tjejer till att börja koda. Detta dels genom att erbjuda onlinekurser (som är gratis), utbildningar, föreläsningar och resor. Under 2019 har de utbildat 1600 kvinnor inom programmering!

 

34F831F2-D777-4AA9-B97F-101F7ABCBA56

Tjejer kodar har en gratis prova-på-kurs som lär dig grunden inom HTML och CSS. Alltså hur du gör en hemsida och hur du gör den <b>snygg</b>. Jag har gått kursen och den är väldigt pedagogisk, rolig och lagom lång. Och den har framförallt öppnat dörren för mig gällande förståelsen för hur kod fungerar, och hur den digitala världen är uppbyggd. Det är inga hemligheter och det är ingen kärnfysik, även om ett par rader kod till en första början kan se obegripliga ut. När man väl kommer in i det och börjar med grunden upplever jag programmering som väldigt logiskt. Och även ifall syftet är att öka jämställdheten får givetvis alla gå kursen!

<br>

<br>

Även om jag numera är lite mer insatt är jag inte lika duktig som mina kollegor. Alltså överlåter jag med varm hand all expertis inom all typ av utveckling till dem. Men för dig som skulle vilja ha lite mer know-how och testa så kan jag varmt rekommendera kursen.

</body>